20091027

Neil Strauss "Mäng"

Nõnda. Sain teada, et moodsate eneseabiraamatute üllitaja Tiina Ristimets ja tema kirjastus "Pilgrim" on võtnud kätte ning teinud ära selle, mida sajad mehed ootasid. Nad lasid ära tõlkida ühe märgilise teose - ameerika ajakirjaniku Neil "Style" Straussi võrgutusõpiku "Mäng". Aga see pole tegelikult kõik. Võrgutamise temaatika on kogu asjast vaid üks tahk. Peamiselt on tegu siiski nauditava seguga ilukirjandusest, kasulikest suhtlusnippidest ja moraalilugemisest. Jah, ka seda tuleb ette - lugejale edastatakse sõnum väärtushinnangute kohta ja ei kiideta raamatus tegutsevate võrgutuskunstnike tegevust tingimusteta heaks.
Pisut ka raamatu sisust: "Mängus" tegutseb hulk nn. lantimismeistreid, kes tegelevad klubides ja tänavatel ning muudes avalikes asutustes (mitte lõbumajades siiski) naiste lantimisega. Tegelikult ei ole tegu meistritega, vaid tavaliste meestega, isegi nohikutega, kes on tunnetanud oma täielikku saamatust vastassooga lävimisel ja kes on seetõttu asunud oma puudusi likvideerima või vähemalt tasandama. Enamik saavutab edu vähemasti üheöösuheteni jõudmisel. Tõelise õnneni jõuavad vähesed. Osast meestest saavad edukad ärimehed, kes müüvad oma oskusteavet naiste sebimise kohta teistele nohikutele. Raamatust leiab ka konflikte ja tülisid, mis lantijate kogukonda lõhestavad. Peategelane-minategelane Style (Straussi varjunimi) loobub raamatu lõpuks kogu bisnessiga tegelemisest, kuna ta mõistab, et elus on ka muud. Sellest hoolimata on sebimise õppimine andnud talle väga palju - enesekindluse, oskuse inimestega (nii naiste kui ka meestega) tõhusalt suhelda ja oma huve kaitsta ning laia tutvusringkonna ja - üllatus-üllatus - ka toreda naise, kes temaga hästi klapib. Paljud teised ei suuda Style'i tasemele jõuda, vaid jäävad paljuski oma varasemasse silmaklapistatud olekusse - näiteks Papa on kõigest robotlik ärimees, Tyler Durdenit huvitab vaid võim ja manipuleerimine teiste inimestega, Mystery kui lantimiskogukonna rajaja maadleb jätkuvalt depressiooniga ega suuda mõista, milles tegelikult peitub õnn. Style on nõnda moraalsete väärtuste kandja sebijate seas ja kõrgub sellena teiste üle.
Nagu mainitud, annab raamat naiste sebimise kõrval häid nõuandeid ka teistes valdkondades ja on sellisena suunatud ka naissoost lugejale, eriti sellisele, kes ei ole inimsuhetes just ülemäära kogenud. Igal juhul soovitan lugeda. Raamat on haarav ja raske on veeta päevagi ilma järgmist peatükki neelamata, kuna sündmustik on sedavõrd põnev ja kulgeb tempokalt läbi kogu teose.
9/10

No comments: