20070314

Regeneration

Pat Baker "Regeneration"
(Penguin Books 1992)

Äärmiselt kummaline raamat - ma isegi ei tea kuidas seda täpselt kirjeldada. Võibolla kui fantaasiarohket biograafiat. Võibolla lihtsalt kui tegelikkusele põhinevat lugu esimese Maailmasõjaga seotud inimestest.

Tegevuskohaks on sõdurite närvihaigla. Peategelaseks võib pidada Siegfried Sassooni, teised keerlevad ta ümber - ta psühholoog Graves, haiglasõbrad Billy Prior ja Wilfred Owens ja inimesed kes nemad omakorda kaasa toovad. Läbi raamatu saame teada mis neid sinna haiglasse tõi ja mis saatus neile määrab. See raamat on inimsuhestest, sõprusest, sõjast, sõja mõjust inimesele ja ühiskonnale.

Aeg-ajalt on raamat natuke liiga veniv. Samuti harva öeldakse midagi otsekoheselt, on vaid vihjed, viited. Samas see teeb selle raamatu ka huvitavaks. Mida enam otsid, seda enam leiad.

Üldiselt jäin raamatuga rahule. Tõenäoliselt meeldiks raamat palju enam, kui mul oleks aega rohkem süveneda. Kahjuks üle-jala lugedes jättis aga segase ja kuidagi pooliku mulje. Üldiselt ma armastan sõjaromaane ja sõjaluulet, seega kui mul mingi hetk rohkem aega on, loen selle uuesti läbi.


"When I’m asleep, dreaming and drowsed and warm,
They come, the homeless ones, the noiseless dead.
While the dim charging breakers of the storm
Rumble and drone and bellow overhead,
Out of the gloom they gather about my bed.
They whisper to my heart; their thoughts are mine.

‘Why are you here with all your watches ended?
‘From Ypres to Frise we sought you in the line.’
In bitter safety I awake, unfriended;
And while the dawn begins with slashing rain
I think of the Battalion in the mud.
‘When are you going back to them again?
‘Are they not still your brothers through our blood?’
"

No comments: