20091104

Bel Kaufman "Allakäigutrepist üles"

1960ndatel ilmus Loomingu Raamatukogu sarjas üks tore ja kasulik raamat. Tegu on juudi päritolu ameeriklanna Bella Kaufmani - kirjanikunimega Bel Kaufman - suuresti tõestisündinud juhtumistele tugineva proosateosega. Lugu jutustab noore õpetajanna asumisest suure NYC kombinaatkooli inglise keele õpetajaks. Raskused, mida ta seal kogeb, teevad teda ainult tugevamaks ja tugevamaks. Ja lapsedki saavad üha armsamaks ja armsamaks, mis sellest, et tema hoolde on usaldatud nn. "väga aeglaselt edasijõudjad"... Loomulikult tuleb õpetajal ka rohkelt patja nutta ja otsida lohutust kirjade kirjutamisest keskkooli-aegsele sõbrannale, kes on endale valinud märksa turvalisema, ent tõenäoliselt ka igavama ja mitte eriti karastava elu - too sõbranna on nimelt kodune väikse lapse ema õdusas Ameerika valges äärelinnas... Bel Kaufmani tegelaskuju ei anna siiski alla, ta suudabki lõpuks tõeliselt jõuda nende alavääristatud ja halvustatud laste südameni. Tasu, mis teda ootab, on vääriline. Kui armastatud inglise keele õpetaja jalaluu murrab, saadetakse talle haiglasse armsaid kirju ja kirjutatakse luuletusi, mis kõik kõnelevad sellest, kuivõrd lapsed teda tagasi kooli ootavad. Samas on õpetajanna ise kahevahel, kas jääda edasi kooli võitlema USA koolibürokraatia tuuleveskite ja õpetamise enda väljakutsetega või võtta vastu suurepärane, ahvatlev tööpakkumine ühelt ülikoolilt, kes pakub talle kõike mõeldavat - isiklikke seminare tema lemmiku Chauceri teemadel, väikseid rühmi, asjalikke tudengeid, eeldatavasti ka mõistlikku kollektiivi. Sellegipoolest ei võta ta lõpuks seda pakkumist vastu ja jääb endale armsaks saanud õpilaste juurde.
Raamat on ladusalt kirjutatud ja sisaldab erinevas vormis lõike. Kord kõneleb minavormis õpetajanna, kord pakutakse lugeda õpilaste kirjandeid ja ettepanekuid, tihti koosneb peatükk koolibürokraatia jahmatamapanevaimaist šedöövreist jne. Lugeja saab naerda, tõsineda, kaasa mõelda ja sisse elada. Tegu on suurepärase teosega, mis sobib lugemiseks kõigile, eelkõige aga värskelt kooli tööle asunud õpetajatele. See oli ka põhjus, miks mina selle kätte võtsin - et saada aru õpetaja ameti mõttest ja leida häid nippe, mida oma töös rakendada:)
10/10

3 comments:

Tiina said...

See on tõesti suurepärane raamat! Lugesin ise koolieas, aga võiks nüüd üle lugeda.

Anonymous said...

Jah, ilmselt nii see on

Anonymous said...

Oli minulkgi see raamat "orduajal" Piibliks kapil.Sama hea on neegrimehe kirjutatud "Armastatud õpetaja(le)" (kui ma ei eksi pealkirjas)samast ajastust.Ei teagi,kumb on parem,Beli oma vast humoorikam.