20070109

The Castle of Otranto

Walpole, Horace - "The Castle of Otranto"
(The Scholartis Press, 1929)

- Rohkem groteski kui Rambos, rohkem pisaraid kui Vaprates ja Ilusates, keerulisem sündmustik kui Shakespeare komöödiates ja rohkem hävingut, võimsamad eriefektid, suuremad tondid, õilsamad kangelased ning büstikamad kangelannad kui iial varem!

1764-ndal aastal ilmununa üks Gooti romaani žanri esimestest näidetest. Oma žanri huvitav esindaja ka seetõttu, et on esitatud komöödiana. Loo traagilisus kaob ülepingutatud teatraalsuse, tolatsemise, ja seebiooperliku süžee varju.
Conrad, Otranto valitseja ainus poeg, saab surma ta pulmapäeval - talle kukub lossi hoovis hiigelsuur kiiver peale. Manfred, ta isa, otsustab aga seepeale hoopis ise pruudiga abielluda. Too loomulikult ei ole sellega nõus ning sellest areneb välja keeruline juhtumisterägastik tontide, salakäikude, vägivalla, kaotatud-leitud vanematega ja muu imepärase ja põnevaga.

Kui oled huvitatud Gooti romaani žanrist ja meeldib farsilik komöödia, siis on see raamat just sinule. Kui ei, parem ära üritagi.

"What are ye doing?" cried Manfred, wrathfully; "where is my son?"

A volley of voices replied, "Oh! my Lord! the Prince! the Prince! the helmet! the helmet!"

Shocked with these lamentable sounds, and dreading he knew not what, he advanced hastily, - but what a sight for a father's eyes! - he beheld his child dashed to pieces, and almost buried under an enormous helmet, an hundred times more large than any casque ever made for human being, and shaded with a proportionable quantity of black feathers.



No comments: